Haaviin

Haaviin

lauantai 24. marraskuuta 2012

Ruutana vuosi 2012

Kausi lähti aika nihkeästi käyntiin oman yli-innokkuteni vuoksi ja lähdin jo melkein heti jäiden lähdettyäni ruutana ongelle! …tyhmää ja ajattelematonta! Vedet hätinä plussan puolella ja minä istun heinikossa ja ihmettelen missä ruutanat! :) Heh, no virheistä oppii!
Kesäkuu meni odotellessa ja kun heinäkuu koitti niin silloin alkoi jahtaus.
8. heinäkuuta tein ensimmäisen reissun joka meni melkein niinku ruutana reissut yleensä, ilman varmaa tärppiä. Muutama pintominen oli mäskin lähellä. Se meinas sen että kalat on paikalla, mutta enää vaa pitäis saada ne syömään. Viime vuoden virheistä opikseni otettuani pari päivää myöhemmin uudella reissulla homma korjaantui ja kauden eka ruutana oli haavissa! Ei mikään hirviö 1795g, mutta hieno kala kuitenkin.

1795g
Muutama päivä eteenpäi samoille mestoille kokeilemaan ja ilta vaikutti hiljaiselta, mutta pieniä asioita onginnassa muutettuani rupesi tapahtumaan. Ensimmäisestä tärpistä kala ui suoraan heinikkoon ja hetken siellä pyörittyään irtosi. Sekös harmitti! Mutta uusi syötti koukkuun ja samat keinot. Samassa taivaalle kertyi tummia pilviä. Harmitti todella juuri kun kalat rupesivat antamaan merkkejä niin ukkonen tulee niskaan. Rupesi salamoimaan todella rajusti!! 13m hiilikuitu partti sojotti pusikosta niinku ukkosen johdatin. Kovasti jännitti jos olis pamauttanut vapaan.
Mutta sitkeäsi ajattelin että kyllä se yks ruutana pitää onkia vaikka henki menis :)
Tovi ongittuani tuli vaimea tärppi ja kohoa lähdettiin hiljaa kuljettamaan. Vastaveto ja samassa kala oli uinut koukku suussa yli 10m. On ne mahtavan voimakkaita onki kaloja! Melkein jo kalan nähtyä tuuletin 2kg ylitystä mutta ei… Punnittuani varmaan juuri kuteneen yksilön joka painoi 1935g. Mukava parannus kausi enkkaan! Laitettuani kalan takaisin veteen, oli pakko lopettaa onginta. Ukkonen oli suoraa yläpuolella ja salamoi ihan kokoajan!

Todella hankala kuvata kun vettä satoi ja kameran linssi meni huuruun!

Seuraavalla reissulla tuli sitten se onnistuminen että tuli kaksi ruutanaa samalle reissulle. Toinen ylitti 1.8kg ja toinen oli tasan 1kg. Tuo pienempi kala aiheutti ihmetystä kun rupesin ottamaan koukkua suusta nii näky oli kyllä aikamoinen. Kalalta puuttui melken koko alaleuka! Muuten oli kyllä terve ja hyvin voivan näköinen.

Leuka puuttuu!


Tuon reissun jälkeen tuli kaksi tyhjää reissua peräkkäin ja sitten piti ruveta miettimään jotain muuta mestaa ja antaa tuon paikan rauhoittua jonki aikaa. Niinpä otin kohteeksi paikan mistä sain viimevuonna yhden ruutanan. Aattelin että kyllä siellä täytyy olla muitakin. Oli siitä paikasta juttujen mukaan eräs nuorimies saanut mummujen sorsien ruokinta paikalta 50cm ruutanan ja se oli laitettu takaisin.
Kolme syöttö- iltaa tein paikalle. Toki paikka piti harata kun kasvoi niin vietävästi pohjassa kaikenlaista vitaa ja muuta roskaa. Neljäntenä päivänä menin paikalle ei niin suurin odotuksin. Kupitettuani onki paikalle pieniä mäskipalloja ja vähäsen ruokaa. Tovin ongittuani olin saanut useamman kymmentä särkeä. Kävi mäskin päällä armoton mulahdus ja hetken päästä rupesi samalla paikalla kuplinta. Aattelin että nyt on kohde kalaa paikalla. Pian hiljeni paikka särjistä, jo kohta kohoa vietiin varovasti. Vastaveto tuntui niinku olisi ollut pohjassa koukku kii, mutta sitten lähti semmonen show että aattelin että mikä kumma siellä juroo eikä meinaa antautua ollenkaan! Kala kulki pitkään pohjaa pitkin ja sitten hämärässä sain kalan käymään pinnassa. Siitä se sitten lähti uimaan pintaa pitkin kohti ja suoraan haaviin. Huomasin siinä vaiheessa että aika mukava kala on ja voi pian kakkonen mennä rikki, mutta kun laitoin otsa lampun päälle ja laskin kalan haavissa vapautusmatolle oli ilo ja riemu jotain aivan sairasta!! Ruutana oli todella tuhdissa kunnossa!! Puntari repusta ja pikainen kokeilu havaksen kanssa että mitä painaa! Puntari näytti todella kovaa lukemaa. Laitoin kalan vapautusmatosta tehtyyn pussiin ja lisäsin sinne vettä. Otin puhelimen kouraan ja soitin veljelleni Tomille että nyt on semmonen kala että ei varmaankaa ikinä elämässä tuu näkemään semmosta. Jonki aikaa Tomppaa odotellessani laitoin kavereille viestiä kalasta ja myös vaimolle piti soittaa uutisesta! Tomppa tuli paikalle, annoin hänen punnita ja mitata kalan! Lukemat oli kyllä jotain mun märkää unta! Painoa oli 2626g Pit. 46cm ja Ymp. 48.5cm! Oli kyllä luonnontilassa oleva kala uskomattoman lihava! Ensi vuonna enemmän ongintaa kyseisellä paikalla ja sitä myöden menee reippaasti mäskiä ja muuta ruokaa kaloille. Toivotaan että tarttuu sitten mukavia lisä grammoja! Toki pitää se saada ongittuakin sitten vaikka suuret kalat ovatkin todella hyviä oppimaan vaaroille ja muille stressin aiheuttajille. Ei tule olemaan kauhean helppoa.

Super rutku!
En meinannut millään lakata hykertelemästä! Olo oli jotain semmosta ettei voi sanoin kuvailla! Loppu illan onginta oli sitten vähä semmosta puhelimes pulisemista. Ei oikein pystynyt keskittymään enää ongintaan :) Olihan kalan koko sitä luokkaa että eipä ole maailmalta kauhean montaa suurempaa ongella saatu.
Sitten alkoikin sateet jotka pilasivat uudet reissut tuonne samaan paikkaan. Meni yli 10 päivää tuosta super ruutanasta jonka Tomi risti Ruudolffiksi! Kun pääsin kokeilemaan josko olisi vielä suurempaa tarjolla, aika epätodennäköistä… Mutta yrittää pitää aina muuten ei saa. Uusi reissu alkoi samoissa merkeissä kupituksella ja usealla pikku särjellä. Mutta taas kävi niin että paikka hiljeni ja koho nousi ylös väristen. Värinää oli jo jatkunut hyvänaikaa, kunnes minulta petti hermot ja vedin vastavedon. Siiman päässä oli taas jotain massiivista, se ui n. 20m aivan suoraa pohjaa pitkin poispäi ja sitten kävi se mitä vähän pelkäsinkin! IRTI!! Oli pakko ottaa lätsä päästä ja purra hetki lippaa! Otti niin kupoliin! Siinä vaiheessa ajattelin että no nii reissu pilalla saa lähtiä kotiin… täällä kun ollaan nii ollaan sitten loppuun asti. Uudet kupitukset ja uutta syöttiä koukkuun. Mäskipaikka oli aivan hiljainen ainakin tunnin, kunnes yhtäkkiä koho otti ja lähti menemään kohti rantaheinikkoa. Kova veto ja nyt jäi kii. Kovaa vääntöä oli ja tovin päästä makas haavis hirveä ruutana! Aattelin että tämä on jo jotai satua! Ei tämmöstä voi tapahtua! Ensiksi otin kalasta pituus mitan joka oli 2cm pitempi kun tuon edellisen! Nyt tuli jo kovasti huutoakin, ajattelin että nyt Suomen ennätys paukkuu, mutta pieni pettymys. Tämä kala ei ollut likikään niin lihava kun tuo erellinen. Puntari näytti 2558g kolmella punnituksella. Aivan uskomaton kala tämäkin!!

Super rutku 2!
Jälleen kävi kahdella seuraavalla reissulla samoin että hiljaista oli eikä minkään sortin havaintoa ruutanoista. Ei varmaa tärppiä paitsi yksi n. 2kg hauki säikytti mut aivan perseettömäksi! Se tarttui poskesta kiinni ja pyöritti moneenlaihin! Minä jo mielessäni maalailin kaikkia unelma kuvia siitä kolmannesta jättipotista!
Vuoden viimeisen reissun tein sitten samaan mestaan missä aloitin kauteni. Melkein heti kun aloitin onginnan niin tärppäsi ihan mukavan oloisesti mutta se olikin lahna, melkein 2kg. Perus lahna tuonne paikkaan. Olin laittanut sumpun ihan siltä varalta että jos saisi sen tuplan niin saisi kuvailla kahden ruutanan kans… Lahna meni sumppuun odottelemaan jotain kaveria. Yli 2 tuntia ongittuani ilman mitään merkkiä mistään. Kuin salama kirkkaalta taivaalta valoantennilla varustettu koho hävisi horisontista, vastaveto ja nyt tuntui että on oikeaa lajia kun nii raskaasti jumputti. Haavitin ruutanan joka painoi 1830g! Se sai mennä sumppuun odottelemaan lahnan kans josko vielä kaveri tulisi käymään. Mutta ei, onginta venyi pitkälle aamutunneille ja töihinkin piti mennä todella varahin. Kalat kuvaukseen! Vuoden viimeinen ruutana reissu oli tehty! Ensi vuonna kyllä pitää heittää tavoitteet todella korkealle kun super-ruutana paikka on löytynyt!!

Lahna ja ruutana!

2 kommenttia: